torsdag 19 december 2013

Stora tänkare (män) om kvinnor

Genom historien har olika tänkare och filosofer (läs: män) påverkat vår kvinnosyn. Dessa manliga tankar om kvinnor och kvinnors plats tycks fylla en enda funktion: att tala om för varandra och för kvinnor, att kvinnor är en sämre eller annorlunda sort än män och följaktligen förtjänta av det ofria öde som var deras.

* Kvinnan var skyldig till syndafallet, för det var hon som hörde ormens röst och till straff måste kvinnor föda under smärta. (Skapelseberättelsen)

* Kvinnan är värre än den stormpiskade havsvågen, värre än eldens glöd och fjällets lavin. Om det finns en gud som har uppfunnit kvinnan ska han veta att han är den olyckligaste upphovsmannen till det största onda som finns. (Thukydides, 400 f Kr)

* Människor är djur. En skillnad mellan män och kvinnor är att kvinnan är en ofullbordad, missformad man. (Aristoteles, 300 f Kr)

* Kan kvinnan överhuvudtaget räknas till människosläktet? (På dagordningen på kyrkomötet år 585.) Efter tre dagars häftig debatt och votering fastställdes med en rösts övervikt att kvinnan tillhör människosläktet.

* Kvinnan är ett ofullkomligt djur. Hennes inre anatomiska delar är större i förhållande till mannens, men i gengäld har mannen begåvats med större huvud. Kvinnan står djuren närmast och därför kan man inte låta henne ta ansvar för något. (Jean Bodin, fransk filosof och politiker, 1500-talet)

* Om en kvinna går och är trött av ständiga barnafödslar och till sist dör därav så är däråt inget att göra. Låt henne dö. Naturen har gett kvinnan breda höfter och en stor bak och har därmed tydligt tillkännagett att kvinnan ska sitta stilla och passa sitt hus. (Martin Luther)

* Osedlighet har gjort kvinnan till ett djur, själva naturen kämpar mot hennes osedlighet. Det kan man se t ex hos en drunknad kvinna, som automatiskt ligger på magen i vattnet för att hennes bröst inte ska irritera mannen. Kvinnor är dessutom ett dyrt djur att underhålla, de är hagalna och är t o m orsak till krig. (Albertinus, 1600-talet)

* Kvinnan blir fortare könsmogen än mannen av den enkla anledningen att en ond växt växer snabbare än en god. Men mannen borde tåla kvinnan av samma skäl som han tål husdjuret: nämligen för nyttan. (Heinrich Freden 1600-talet)

* Kvinnor passar till att uppfostra oss i vår barndom därför att de själva är barnsliga, ytliga och inskränkta därför att de – kort sagt – hela livet igenom förblir stora barn. De blir ju stående på, ett mellanstadium mellan barnet och mannen som ju i egenskap av man är den egentliga människan (Schopenhauer 1839)

* Vad bryr sig kvinnor om sanningen? Inget är mera främmande, mer motbjudande för kvinnan. Hennes viktigaste konst är lögnen, hennes viktigaste tankar gäller huden och skönheten. (Nietzsche 1839)

* Genom det sexuella urvalet har mannen blivit kvinnan överlägsen inte bara i fråga om fysisk storlek och styrka, utan också beträffande energi, intellekt och kreativitet. De egenskaper där kvinnan har företräde: intuition, perception och imitation, är karakteristiska för de lägre stående raserna och därför för ett förgånget och lägre civilisationsstadium (Charles Darwin 1871)
  

* Kvinnors närvaro i riksdagen kommer att ytterligare sänka standarden. Det är icke till samhällets båtnad att föra in kvinnan i politiken. Det vore risk för fosterlandets öden om valmanskåren skulle utökas med kvinnorna. (Svensk riksdagsman ang kvinnors rösträtt o valbarhet till riksdagen)

* Mannen är hustruns huvud. Liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män. … Kvinnorna ska tiga vid sammankomsterna, de har inte lov att tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. Om de vill ha reda på något skall de fråga sina män när de har kommit hem.” (Paulus i brev till den nykristnade församlingarna, första Korintierbrevet)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar