Börringekloster genom galler |
Gårdsbutiken vill framförallt
saluföra närproducerat och Agneta kör därför runt till de olika lokala producenterna för varuinköp.
Hon anser att det ska vara tydligt
vem som är odlaren. Man ska lyfta bonden bakom produkten, de som har fött upp
lammen och ystat osten. Gårdsbutiken gör sin egen honung, säljer sitt eget kött och odlar
klimatcertifierade gröna ärter på kontrakt för Findus.
Byggnaden är från
1700-talet, en gammal
ridmanege som renoverats upp. Förutom butik finns det också ett café.
En del av gårsdsbutiken |
Den
vanliga gången brukar vara att man börjar med några påsar med till exempel
potatis eller morötter som man ställer ut i en låda med en burk bredvid där de
som handlar kan lägga pengar i – (precis som butik Torsvik - se nedan.) Sen
byggs verksamheten på allteftersom. Man börjar förädla, baka, och utvecklar
kanske också till sist verksamheten med en upplevelse.
Ramels
är ärtodlare sedan decennier och man fick idén om en ärtvecka, då öppnas fälten
för självplockning. Man har dessutom den ”första gårdsförsäljning av
klimatcertifierade ärter”.
Tanken
från början var att ha öppet året om, men nu ser vi av skyltarna vid vägen att
butiken är stängd för hösten/vintern och öppnar igen framåt våren.
_ _ _ _ _ _
_ _ _ _ _ _
Även Butik Torsvik ligger bra till, vid landsvägen mellan Skurup och Skivarp.
Maria Andersson förestår butiken, som är inrymd i makens/lantbrukarens gård. I butiken finns keramik, inredningsdetaljer men också produkter från t ex Österlenkryddor. Planen är att satsa mer på olika närproducerade delikatesser. Maria var tidigare deliansvarig på dåvarande AG Favör. Gårdsbutiken har hon haft sedan 2006, sen dess har hon utvidgat och utvecklat och det går bara framåt...
På en pall utomhus finns gårdens färdigplockade potatis och pengarna kan läggas bredvid. I huvudsak är det stamkunder från bygden som handlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar