tisdag 3 december 2013

Gårdsbutiker - kvinnors företagande

Börringekloster genom galler
Börringeklosters gårdsbutik, som öppnades våren 2012, har vi besökt även tidigare. Gårdsbutiken ägs av familj Ramel. Agneta Ekblad är den som driver den, som affärsutvecklare. Butiken ligger lättillgängligt, vid E 65, vägen mellan Malmö och Svedala.

Gårdsbutiken vill framförallt saluföra närproducerat och Agneta kör därför runt till de olika lokala producenterna för varuinköp. Hon anser att det ska vara tydligt vem som är odlaren. Man ska lyfta bonden bakom produkten, de som har fött upp lammen och ystat osten. Gårdsbutiken gör sin egen honung, säljer sitt eget kött och odlar klimatcertifierade gröna ärter på kontrakt för Findus.

Byggnaden är från 1700-talet, en gammal ridmanege som renoverats upp. Förutom butik finns det också ett café.

En del av gårsdsbutiken
 
ADen vanliga gången brukar vara att man börjar med några påsar med till exempel potatis eller morötter som man ställer ut i en låda med en burk bredvid där de som handlar kan lägga pengar i – (precis som butik Torsvik - se nedan.) Sen byggs verksamheten på allteftersom. Man börjar förädla, baka, och utvecklar kanske också till sist verksamheten med en upplevelse.

Ramels är ärtodlare sedan decennier och man fick idén om en ärtvecka, då öppnas fälten för självplockning. Man har dessutom den ”första gårdsförsäljning av klimatcertifierade ärter”.

Tanken från början var att ha öppet året om, men nu ser vi av skyltarna vid vägen att butiken är stängd för hösten/vintern och öppnar igen framåt våren.
_ _ _ _ _ _

Även Butik Torsvik ligger bra till, vid landsvägen mellan Skurup och Skivarp.
Maria Andersson förestår butiken, som är inrymd i makens/lantbrukarens gård. I butiken finns keramik, inredningsdetaljer men också produkter från t ex Österlenkryddor. Planen är att satsa mer på olika närproducerade delikatesser. Maria var tidigare deliansvarig på dåvarande AG Favör. Gårdsbutiken har hon haft sedan 2006, sen dess har hon utvidgat och utvecklat och det går bara framåt...

På en pall utomhus finns gårdens färdigplockade potatis och pengarna kan läggas bredvid. I huvudsak är det stamkunder från bygden som handlar.

En hörna av butikens innehåll
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar