onsdag 20 maj 2015

Bidrottningen, Smen på Skramlan och Slimminge konsthall

Denna gång var målet för studiebesöket först Bidrottningen och dess ägare Viktoria Bassani.


Viktoria är biodlare men också vinkonsult (Cellar Wines). Biodlingen startade hon 2005. Sedan dess har hon utvecklat verksamheten, produkterna har förfinats och olika honungssorter har tillkommit.

Det var fascinerande att ta del av detta med bin och honung. Bin är en bristvara och Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, skulle mänskligheten vara utplånad inom fyra år. Så man kan kanske säga att Viktoria arbetar med utrotningshotade djur. I alla fall gör hon en samhällstjänst genom sina flitiga bin. Hon lånar ut sina bikupor till lantbrukare på Söderslätt. Dessa kan då öka sina skördar med upp till 70 % och i gengäld får Viktoria honung.

Honung är ett functional food, menar Viktoria. Det finns belägg för att honung är bakteriedödande, inflammationshämmande, förorsaka celldöd hos tumörceller, m m. Även brittiska läkartidningen Lancet har tagit upp rön om honungens helande verkan.
 
 
Bidrottningens honungsburkar säljs i vissa gårdsbutiker, bl a Hallongården, men också i en del stora ICA-butiker. Hennes honung är efterfrågad, eftersom den är hantverksmässigt gjord, varsamt hanterad och är äkta vara. (Honung kan nämligen förfalskas - den tillhör de tio mest förfalskade produkterna i världen!) Utlandet skriker efter svensk honung, på grund av vår - än så länge - rena natur och miljö. Viktoria exporterar också, men än så länge i liten utsträckning.

Branschen är mansdominerad. Det behövs fler kvinnor!

Viktoria rekommenderar gubbröra med ägg, ansjovis och en tesked honung. Smaka på det, om ni törs!
_ _ _ _ _

Nästa besök gjordes hos Lisbeth Sköld, Smen på Skramlan i Slimminge.


Någon kilometer utanför Slimminge ligger gården Smen på Skramlan, där Lisbeth skapat ett café intill makens smedja.

I caféet är det visning och försäljning av konsthantverk, vernissage och konstutställningar. Där finns fika och smörgåsar, kakor, pajer - allt hemmabakat. Lisbeth har alltid älskat att baka. Därtill är det ett socialt givande arbete – möte med människor.

1998 flyttade paret till gården i Slimminge. Stallet gjordes om till hantverksbutik. Caféet blev inte till förrän 2007/2008.
Lisbeth Sköld i sitt café
Lugnet och friden på landet är läkande för stressade själar och ökar dessutom kreativiteten, säger Lisbeth, som i dag lever det liv som hon alltid har velat leva.

Makarna är med i olika nätverk som Romeleslingan, Smartbox, Goda livet på landet. Nätverkande där har gett mycket, menar Lisbeth. De är också med i Söderslättsmärkt.

Till verksamheten kommer grupper, bröllop och 50-årskalas firas. När FemNet var på besök, så trängdes en busslast glada PROare i caféet.
_ _ _ _ _

Tove Waldén, Walden Reklam & Projekt, Slimminge. Slimminge Konsthall.

Tove är en kvinna med idéer. De flesta förverkligar hon också. Hon har hela sitt liv arbetat med något kreativt: teater, gått på målarskola, animationsskola, scenografiskola, lärt sig om appar och webdesign, arbetat med reklam och dekor, marknadsföring och reklam…
Efter att ha bott i ”storstan” Malmö, flyttade hon tillbaka till sina rötter i byn Slimminge, där hon växte upp. Där skapade hon 2011 ”Världens minsta konsthall” i Slimminge - www.slimmingekonsthall.se  - ”Liten men tuff. 15 kvadrat för lek, experiment, allvar, humor, bild, skulptur, ljud, ljus, objekt och performance.”
Konsthallen har litet udda och kreativa utställningar. Fast denna säsong ligger konsthallen nere på grund av Toves studier. Blir det någon fortsättning på Konsthallen, så önskar hon sig en skulpturpark i trädgården.
I Slimminge har hon varit med i flera kulturprojekt och hon är med i Slimminges livaktiga byalag. Under senare tid har hon arbetat ideellt med projekt som ”GlyttLab. Konst på ungars villkor”, där 5 – 6-åringar från en ”I Ur & Skur”-skola i Slimminge fick skvätta och måla under ett antal torsdagar i Konsthallen och det avslutades sedan med en utställning av barnens alster.

En annan gång, till en konstrunda, gjordes en suggestiv mörkerutställning i källargångarna under bystugan.

”SlimmingeTotal” var en samlingsutställning, som anordnades av Konsthallen och Slimminge byalag och gick ut på att alla invånarna i byn ställde ut sina alster, konst, sömnad, keramik, bilder, bygdeforskning, m m.
Tove har också hjälpt Johannamuseet att bygga modeller. Tove säger sig ha en nördaktig glädje över att bygga modeller, att bygga landskap med vägar och bilar. Dessutom har hon utvecklat mobilappar till Johannamuseet.
Tove och Smulan
Att nätverka är nyttigt. Tove var en period ordförande för Magma - mötesplats och nätverk för kreativa kvinnor verksamma inom kultur, jämställdhet, integration och företagande. Inflyttad till Skurups kommun, blev hon snart medlem i nätverket Siw i Skurup – social plattform för företagande kvinnor.
Nätverkandet hjälper att skapa nya kontakter och vänner, anser hon. Likaså  kan nätverk bidra till nya  och underbara idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar