Vi började med Vikingamuseet Foteviken och vi tog en vandring inom reservatet, med Eva som kunnig guide. Gården var själva centrum i vikingamänniskans världsbild och det var vikingakvinnan som var gårdens och hushållets självklara ledare. I många vikingakvinnors gravar har man hittat nycklar – det var ett synligt tecken på kvinnans ställning. Det var nycklar till husets förrådskistor och dem bar hon i ett bälte runt midjan. Kvinnan ansvarade för att maten skulle räcka till alla under den långa mörka vintern. Hon kärnade smör och gjorde ost, torkade och rökte fisk, hon hade kunskap om örter som kunde bota och hela, hon hade ansvar för husdjuren.
Tove Sporrong är trädgårdsingenjör med designinriktning och har specialiserat sig inom hälsoträdgårdar och bevarande (vård och restaurering). Tove ingår i flera nätverk – det ger vinst.
Det var mycket folk ute och vädret var soligt.
Slättarps gård har vi besökt vid tidigare tillfällen också. Det var många
besökare och alla bord i caféet var upptagna. Tyvärr fanns inte ägaren
Charlotta Hörnstedt där i dag, men vi fick byta några ord med hennes pappa.
Vad gör att Slättåkra gård är så välbesökt? Läget?
Caféet? Som en av oss noterade: ”Det är nästan som ett varuhus på slätten.”
Sonny angels, samlarobjekt. Små japanska pojkänglar, som lär bringa lycka och framgång till hemmet. 75 kr/st |
Hallongården
var också mycket
välbesökt, man fick faktiskt trängas för att komma in och ut. Gården drivs
av familjen Biärsjö med Kerstin B som grundare – det är hennes släktgård sen
sju generationer tillbaka.
Familjen försökte i början odla olika grödor, men det
gick inte runt riktigt. En bekant tipsade dem om att kanske ge sig på
hallonodling i stället? Och på den vägen är det… Numera arbetar Kerstin med
Hallongården på heltid och är frontfigur för företaget. Hon fick diplom av
Gastronomiska akademien 2012 "för att ha infört hallonet som en juvel i
kulinarismen och skapat en totalupplevelse från odling till njutning".
Några år tidigare, 2009, tog hon hem fyra medaljer under årets SM i mathantverk. Gården fick guld för hallonsaften och hallonnektaren,
silver för hallonglöggen och brons för krusbärschutneyn.Vi besökte även ett par andra gårdsbutiker, bl a Almaregården, där Christina och Per har gjort något av sina drömmar. De ville arbeta tillsammans på gården, sa upp sig från sina respektive arbeten och satsade. Christina utbildade sig till florist på Ingvar Strandhs floristutbildning i Oxie. Peter sade upp sig från sin tjänst som marknadschef på ett industriföretag och utbildade sig inom trädvård, beskärning och trädgårdsdesign.
Almaregården hade i dag fullt med kunder,
som ville vårekipera sina trädgårdar och balkonger.
Under
färden noterade vi också att det fanns andra nätverkande gårdsbutiker och
liknande, bl a Två systrar i det gamla mejeriet i V Värlinge by. Lorensdal i Vellinge. Även här har två systrar slagit sig samman - Maria och Malin Ralman - de driver fastigheten. I det tidigare stallet finns nu ett företagshus med 17 lokaler för kreativa företag. Tanken är att få ett spännande nätverk av kollegor att byta kunskaper och erfarenheter med. I mangårdsbyggnaden finns en bistro. Den tidigare ladan är en teaterlokal, där man kan ha mässor, show e d. För dagen fanns där en bröllopsmässa.
Systrarna Ralman har vunnit stadsbildspriset 2010, med motivering: ”Gårdarna har alltid varit en betydelsefull del i Vellinges historia, både i stationssamhället och på landsbygden. Utvecklingen av gården Lorensdal från stuteri till ett kulturcentrum som tillfredställer alla sinnen är ett utmärkt exempel på omhändertagandet av en av Vellinges gårdar.
På ett föredömligt sätt har den gamla gårdens atmosfär tagits tillvara och utvecklats till nya användningar . Huvudbyggnaden har varsamt ändrats till bland annat kök och servering, stallbyggnader har blivit hantverkslokaler och ladan inrymmer möjlighet till teater och andra engagemang.
Lorensdal visar hur ett varsamt och omsorgsfullt omhändertagande av en gammal gård kan medverkar till en levande landsbygd.”
På bröllopsmässan mötte vi bl a Cake Me Happy och Maria Lundqvist, som vi försökte träffa i Klagstorp när vi var där på besök för ett bra tag sedan. Socionomen som sadlade om och blev kreativ tårtbakerska i stället.
Sista besöket gällde Majas Cottage. Även den butiken var välbesökt.
Kollektionerna för Majas Cottage är framtagna även för att göra skillnad i kampen mot cancer, speciellt barncancer. Enligt hemsidan: ”Vår förhoppning är att produkterna skall sprida glädje i vardagen, inge styrka och hopp samt skänka tröst i svåra stunder. Tillsammans gör vi skillnad för alla goa barn som kämpar!” Hittills har Majas Coage samlat in 250 000 kr till fonden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar