söndag 3 november 2013

Studiebesök Klagstorp

Vi gjorde studiebesök hos Rustibusa, som är Klagstorps enda (sommar)café. Men det är inte enbart ett sommarcafé. Nikolas tänker öppna utställningslokal och även arrangera olika evenemang.  Förra sommaren arrangerade han t ex ”Äpplekakskuppen”. Det finns planer även på övernattningsmöjligheter.

I trädgården möts vi av lösgående mysiga katter och höns samt mängder av fallna röda äpplen.

Vi diskuterade samarbete. Nikolas har planer på en utställning som följer en lustig och invecklad röd tråd och som åtminstone delvis associerar till Margaretapaviljongen i Malmö. Dessutom ska också bygdens historia och dess starka kvinnor synliggöras. Vi ska samverka - i en del av lokalen ställer FemNet ut med Arbetar- och kvinnorörelsen historiskt.

Vi hade ömsesidigt utbyte av mötet. Vi fick fler namn att undersöka och bl a fick vi veta att det finns ett Söderslättsparti. På partiets hemsida står: ”Vi är ett lokalt, tvärpolitiskt parti med ett gränslöst tänkande. Det innebär att vi värnar lika mycket om landsbygd och byar som Trelleborg….” En hastig blick på hemsidan, så verkar det som det bara handlar om Trelleborgs kommun? Kanske har vi fel.

Efter mötet går vi runt litet i trädgården, där Nikolas jobbar med att anlägga en riktigt gammaldags trädgård med tidstypiska växter.


Vi kollade upp en eventuell utställningslokal i Klagstorp.
Efteråt tänkte vi besöka Cakemehappy i Klagstorp (kvinna som företagare). Vi lockades av de läckra tårtorna på hemsidan. Men det var stängt – synd! Innehavaren, Maria Lundqvist, ska slå in mer på försäljning över nätet. För övrigt så har hon sadlat om: Från utredande socionom till design av tårtor. ..


På hemvägen besökte vi Anderslöv och hoppade in i Café Mia och pratade med innehavaren, Sabina Kristiansson. Café Mia visade sig vara Anderslövs enda café, med trevlig och mysig inredning.  Sabina berättade i korthet att hon inte bor i Anderslöv, men har jobbat här inom vård och kök i många år. Hon insåg att orten hade behov av ett café och när lokalen blev ledig så slog hon till – i maj i år. Egentligen är byggnaden ursprungligen en gammal biograf, där det tidigare funnits andra verksamheter (bl a syateljé, blomsterhandel, gym). Det finns planer på utställningskoncept. F n ställde en fotograf ut sina bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar