onsdag 27 november 2013

Kvinnor på Svaneholms slott. Johannamuseet

Det är julmarknadsdags och då passar vi på att studiebesöka, eftersom november egentligen är utanför besökssäsongen.

Först Svaneholms slott, som var säte och bostad för bl a grevinnan Mathilde Hallenborg (1834-1933). Under hennes tid var slottet ett levande kulturellt och konstnärligt centrum.
Eva Ehrensvärd (f. Hallenborg)  (1864 - 1947) var den sista grevinnan på Svaneholms slott. Under hennes livstid skedde stora förändringar – renoveringar av slottet kostade alldeles för mycket och delar av godset fick auktioneras ut. Svaneholms andelsförening bildades och tog över ansvaret för slottet. Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening  fick ansvaret för samlingarna på slottet.
Obligatorisk kvinnlig slöjd i skolan 1891

Maria Kristoffersson, "gudabenådad spetsknypplerska"
_ _ _ _ _ _

Besök på Johannamuseet.
som har fått sitt namn av en T-Ford från 1914, som museets grundare köpte in. Den hette Johanna.

Det var många besökare och det var kö till insläppet. Av traditionella kvinnoredskap visade museet upp köksattiraljer, spisar, tvättutrustning som ålderstigen ”tvättmaskin”, frisörredskap, locktänger o d, bröllopskläder anno dazumal, m m.
                                                                                              "Tvättmaskin"

måndag 25 november 2013

Kommunal konst

Det kan vara intressant att se hur kvinnor avbildas i respektive kommuns officiella konst.

För några år sedan studerade FemNet offentlig konst i Malmö, ur ett könsperspektiv. Utgångspunkten var 42 konstverk som nämndes i en kommunal broschyr.
Vi räknade fram att konstverk gjorda av kvinnor låg på enbart 11,9 %

Sammanlagt 30 av konstverken hade människor som motiv. Av dessa föreställde 16 st kvinnor, 14 män. Dock förekom fler avbildningar av män totalt, eftersom flera konstverk skildrade grupper av människor, där män alltid var i stor majoritet.
Över hälften av de avbildade kvinnorna var nakna, men mindre än hälften av männen. De nakna kvinnorna stod passiva och lät sig beskådas. När den nakna mannen avbildades, så var han aktiv och oftast avbildad mitt i en rörelse, oftast ett lyft. Titeln var allvarstyngd och heroisk som "Tragos", "Tidens genius", "Arbetets ära".

Hur ser det ut i Söderslätts kommuner? Vi har inte undersökt könsperspektivet, men här är två statyer, som fastnat på bild:
Böst (av Fred Åberg) från Trelleborg. Böst är på dialekt och betyder ungefär elak, stygg. Skulpturen markerar ”styggt väder”. Kommunen lär använda statyn/fontänen som ett kännemärke för staden. Fred Åberg har också skapat statyn av oxen, som finns (f n dock nedtagen ”för reparation”) i Oxie centrum och som är ett kännemärke för Oxie.
Flicka med barnvagn - som finns i Svedala - är skapad av Gunnel Frieberg, som också skulpterat Sillagumman på Fisketorget i Malmö. Om den senare berättade hon att hon fick inspiration från sin skoltid på 1920- och 1930-talen, då hon varje dag traskade längs med kanalen. På vägen mötte hon sillagummorna som kom från Limhamn och körde med sina rullebörar med nyfångad sill. De berättade om sina slitsamma liv och hur många Sydsvenskan de hade stoppat in under kläderna för att inte frysa.

söndag 17 november 2013

En bukett med Söderslättskvinnor

Vi har fått en del tips och uppslag på både dåtida som nutida företagsamma eller starka kvinnor, kvinnor som sticker ut, kvinnor som både vill och kan, kreativa kvinnor, kvinnor som doers …
Bland andra:

Kloka gummor som Botilda Pettersson i Vinninge, kraftfulla lantbrukerskan Karna Mårtensdotter, konstnären och keramikerna Madeleine Hillgrund Lilja, distriktssköterskan Martha Hansson från Äspö, hoppryttarinnan Eva Maria Gretzer, Carina Levin som startade Vismarlövs väv- och bagarstuga, Jeanette Bohman och Lisbeth Böhm som är ambassadörer för kvinnors företagande, som driver/har drivit nätverk för kvinnors företagande, jämsides med sina uppdrag som företagare inom konsultbranschen, Elna Pehrsson som lanserade konserveringsmetoder, födde upp fjäderfä, tog emot hushållselever, bildade kvinnoföreningar, deltog i kommunalpolitik m m, Maria Tufvesson med Soldattorpets mejeri, flera kraftfulla politiker av olika schatteringar, med flera med flera...

Fotot taget i Trelleborgs Museum
Klicka för större bild

Anonyma mjölkerskor, med arbetsledare (man)
bilden från Statarmuseet, Torup

lördag 16 november 2013

Kvarndala. Kloka kvinnor i Vellinge och hästgårdar på Söderslätt

Besök på Kvarndala Kulturhistoriska Förening och dialog med dess ordförande Anita Nilsson och delar av styrelsen. Pratade projekt.
Föreningen har 900 medlemmar – imponerande!
Blev guidad sen av Birgitta och fick höra om gammaldags konservering och litet om fiskares verklighet.

Tack, Kvarndalaföreningen!
Avsnitt hushållsbestyr: Konserveringsapparat
_ _ _ _

Stefan Sandberg föreläste på Vellinge bibliotek om Kloka kvinnor, del II.
Vi fick höra om tre remarkabla kvinnors livsöden (dock ej från Söderslätt).
På bokhyllorna fanns dock mer lokal Vellingehistoria att låna...

En fundering: Det finns massor av hästar och hästgårdar på Söderslätt. Vad hittar man på med alla hästarna? Hobby eller försörjning?

söndag 10 november 2013

Intervju och artikel

Här är artikeln i Trelleborgs Allehanda.

Dubbelklicka för större bild
Vi har fått goda tips från engagerade kvinnor (och män) som sett artiklarna - och dem tackar vi varmt!

Vi har nu cirka 120 sidor råtext som kan appliceras på kvinnors liv och leverne på Söderslätt - dåtid och nutid. Däribland finns cirka ett 40-tal kvinnor, med varierande bakgrund - företagsamma kvinnor men också kvinnor som offer för dåtidens kvinnosyn.

Vi avvaktar svar från ett antal byalag/hembygdsföreningar, som vi kontaktat.
 
 
 

fredag 8 november 2013

Biblioteksbesök

Det blir många vändor till biblioteken för inhämtande av kunskap. Hos Vellinge bibliotek träffade vi en vänlig bibliotekarie, Stefan Sandberg, som dessutom verkade kunnig i kvinnohistoria. Inte så konstigt, för det visade sig sen att han håller i olika berättarcirklar och ska dessutom ha föreläsning om "kloka kvinnor" den 16:e november i Vellinge - se nedan. Intressant!

Tyvärr var det så att många böcker som behandlade lokal historia var utlånade till gymnasieklasser, som huserade i samma byggnad som biblioteket. Så det var kanske större chans att hitta något lämpligt i Höllvikens bibliotek, t ex.
Så då fick vi bege oss dit.
Där hade man en kul grej - en låneväska/kasse med sex pocketböcker, som kunde användas till en lånecirkel med sex personer. Så att var och en fick en egen bok att läsa. Lånetiden var utsträckt till sex veckor. Därefter kunde man låna ny kasse med sex nya böcker. Cirkeln kunde man hålla i ett rum på Höllvikens bibliotek.
(Idén hade man fått från Växjö bibliotek)

                                                                 Bokkassarna, upphängda, i Höllvikens bibliotek

måndag 4 november 2013

Slättarps gård - att göra verklighet av drömmar

Vi fick inbjudan från Yallatrappan att besöka Slättarps gård, där kvinnorna skulle ha utställning. Gården skulle vara nära Malmö, stod det i mailet. Nu var det förstås en felskrivning – det var nära Trelleborg i stället, tätt intill Skegrie.

Slättarps gård. Längst t v står Yallatrappan

Gården visade sig ha butik, café, restaurang m m. Innehavaren av komplexet, Charlotta Hörnstedt, har gjort något av sina drömmar. Under sin senaste mammaledig funderade hon på att göra en förändring i sitt liv. När hon besökte Slättarps gård, så såg den precis ut som den gård hon skissat på i sina drömmar. Från början var förstås fastigheten ett gammalt smutsigt svinstall, som hade stått tomt de senaste åtta åren. Men Charlotta visste vad hon ville. Hon skissade och planerade och sen sa hon upp sig från sin tjänst inom butiksbranschen - och maken gjorde likadant.

Man renoverade och stod i och 2010 blev visionen verklighet, först med enbart butik och café. Senare utökades innehållet med restaurang, event- och festlokal.  Charlotte menar att man ska inte se gården enbart som en butik, utan det ska bli ett utflyktsmål för hela familjen. De arrangerar också olika evenemang – se kalendariet på hemsidan.

 

Nu finns där en mix av interiör, mode, textil, blommor, leksaker, café och restaurang, Slättarp Mat & Möten. Lokal kan hyras för fest, konferens, m m. Man kan nog säga att det på sitt sätt har samma koncept som Lorensdal vid Vellinge, som vi besökte på tillbakavägen.
Samtalade också med Yallatrappans kvinnor, med verksamhetsledaren Dorotha Trusz och med deras nya projektledare Eva Hartman, som ska utvidga Yallatrappans koncept till även andra kommuner i  Skåne.

söndag 3 november 2013

Studiebesök Klagstorp

Vi gjorde studiebesök hos Rustibusa, som är Klagstorps enda (sommar)café. Men det är inte enbart ett sommarcafé. Nikolas tänker öppna utställningslokal och även arrangera olika evenemang.  Förra sommaren arrangerade han t ex ”Äpplekakskuppen”. Det finns planer även på övernattningsmöjligheter.

I trädgården möts vi av lösgående mysiga katter och höns samt mängder av fallna röda äpplen.

Vi diskuterade samarbete. Nikolas har planer på en utställning som följer en lustig och invecklad röd tråd och som åtminstone delvis associerar till Margaretapaviljongen i Malmö. Dessutom ska också bygdens historia och dess starka kvinnor synliggöras. Vi ska samverka - i en del av lokalen ställer FemNet ut med Arbetar- och kvinnorörelsen historiskt.

Vi hade ömsesidigt utbyte av mötet. Vi fick fler namn att undersöka och bl a fick vi veta att det finns ett Söderslättsparti. På partiets hemsida står: ”Vi är ett lokalt, tvärpolitiskt parti med ett gränslöst tänkande. Det innebär att vi värnar lika mycket om landsbygd och byar som Trelleborg….” En hastig blick på hemsidan, så verkar det som det bara handlar om Trelleborgs kommun? Kanske har vi fel.

Efter mötet går vi runt litet i trädgården, där Nikolas jobbar med att anlägga en riktigt gammaldags trädgård med tidstypiska växter.


Vi kollade upp en eventuell utställningslokal i Klagstorp.
Efteråt tänkte vi besöka Cakemehappy i Klagstorp (kvinna som företagare). Vi lockades av de läckra tårtorna på hemsidan. Men det var stängt – synd! Innehavaren, Maria Lundqvist, ska slå in mer på försäljning över nätet. För övrigt så har hon sadlat om: Från utredande socionom till design av tårtor. ..


På hemvägen besökte vi Anderslöv och hoppade in i Café Mia och pratade med innehavaren, Sabina Kristiansson. Café Mia visade sig vara Anderslövs enda café, med trevlig och mysig inredning.  Sabina berättade i korthet att hon inte bor i Anderslöv, men har jobbat här inom vård och kök i många år. Hon insåg att orten hade behov av ett café och när lokalen blev ledig så slog hon till – i maj i år. Egentligen är byggnaden ursprungligen en gammal biograf, där det tidigare funnits andra verksamheter (bl a syateljé, blomsterhandel, gym). Det finns planer på utställningskoncept. F n ställde en fotograf ut sina bilder.

lördag 2 november 2013

Rustibusa och Yallatrappan

Vi har fått kontakt med Nikolas Werngren, fotograf och caféägare (kan man beteckna det så?). En kreativ och entusiastisk man som skapat sig en tillvaro och verksamhet i Klagstorp med sitt Rustibusa Sommarcafé, där han planerar in även andra verksamheter och evenemang.  

Vi träffades till en början hos Yallatrappan och hade dialog kring en utställning som Nikolas planerar, och där även FemNets ”Söderslättskvinnor” kan ingå till viss del. Han bjöd in oss till ett studiebesök hos Rustibusa i Klagstorp.
Yallatrappan, Siv och Nikolas diskuterar

Yallatrappan planerar inför nya verksamhetsgrenar
 Den 5:e november, kl 16.30 - 18.30, planerar Yallatrappan ha boksläpp, "Resan till Yalla"