tisdag 1 oktober 2013

Kulturhistoria: Kvarndala och Wowragården

Vi har besökt Kvarndala Kulturhistoriska Förening, hembygdsgården i västra Klagstorp. Den innehåller ett komplett lantbrukarhem från 1940 – 1950-talet och diverse förråd med en mängd gamla föremål, redskap, kläder, tyger, böcker m m. I en annan länga finns en gammal genuin inredning från Järn-Olofs affär, som tidigare låg på Järn-Olofs väg i Klagshamn (På samma gata bode även författaren Mary Andersson ett tag). Ett stort lokalt bildkartotek finns också i sistnämnda länga.
Inför kafferepet: Gamla kaffekvarnar m m

Vi har besökt gården vid två loppis-tillfällen och det har varit många besökare båda gångerna.

Kvarndala Kulturhistoriska Förening har tidigare (2009 – 2012) erhållit Leaderstöd för ett kulturarvsprojekt. Se rapport
Nytt pågående Leaderprojekt är arbete i syfte att ta hand om, renovera och bevara den gamla trädgården - i gammal stil. 

Trädgården omformas till gammal stil
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Wowragården i Södra Sallerup ägs av Malmö Stad och sorterar under Malmö Museum. Det är en korsvirkesgård från 1600-talet och innehåller ”bondens och torparens alla redskap från självhushållningens tid. Samlingen innehåller föremål med anknytning till skånsk matberedning som ostformar, ölstånkor, slaktbänkar och gåsabänkar.”

Så synd att den inte är till för allmänna visningar, enbart pedagogvisningar för skolklasser! Annars tar man 1 000 kr för visning, fick vi erfara. Vi gjorde dock ett besök på gården en regnig dag och kikade in genom fönstren.
Det finns en biodling (bikupor) på gården - men vem sköter dessa?
(En rapport påvisar behovet av/bristen på fler biodlare, särskilt kvinnor)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar