fredag 25 oktober 2013

Trelleborgsbesök

Tomelilla Konsthall rekommenderade oss att kontakta Trelleborgs Museum.  Så då gjorde vi det.

Vi hade ett entusiastiskt möte med antikvarie Åsa Bill och museipedagogen Malena Nilsson-Wigström. Senare slöt sig även Jenny Isaksson med fotograf – båda från Trelleborgs Allehanda - till sällskapet. 

Trelleborgs Museum är ett kulturhistoriskt museum med stora och fina samlingar från hela Söderslätt. Även vikingaborgen Trelleborgen hör till museet.
Man driver ständigt olika utställningar, för närvarande "Stadslifv" och ”Med nya ögon – 22 tolkningar av yllebroderi”. Sistnämnda handlar om att utifrån vårt kulturarv skapa nya moderna föremål. (Egentligen i samklang med ett av syftena för FemNets kommande projekt.) En spännande – och vacker - utställning!

Utställningslokalerna är uppbokade med aktiviteter hela 2013 och 2014, vilket var ett aber för oss. Å andra sidan behövs gott om tid för att jobba med att ta fram en utställning, så kanske är det lagom med 2015 ändå? Möjligheter och vilja finns i alla fall.

Åsa Bill visade oss också museets samlingar med 65 000 föremål, varav många ”kvinnoredskap”.
Kvinnokraft.       Dubbelklicka för större bild
Bild t h: Spinnrockar
 
Bild nedan: Pigans årslön: En uppsydd dräkt.  Åsa Bill visar för Siv Heurlin.


Vi fick en hel del tips och förslag, bl a på litteratur. Lånade böcker om Trelleborg i närbelägna biblioteket. Utanför går kommunens hönor och tuppar och kacklar och gal. Så underbart idylliskt!

Museet är ett "lättsmält" sådant - kan man säga så? Vardagligt, vänligt, t o m "med glimten i ögat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar