fredag 11 oktober 2013

Kvinnor i Svenska Kyrkan

Kvinnor i Svenska Kyrkan visar en vandringsutställning, Kvinnor i förändringens tid, som de tagit fram i nära samverkan med i huvudsak Evangelische Frauen in Mitteldeutschland.

Utställningen berättar om hur kvinnor drabbades av reformationen: "Hur upplevde kvinnor i våra trakter reformationen som påverkade livet i Danmark och Sverige under 1500- och 1600-talet? Vi vet itne så mycket och framför altl vet vi inte så mycket om hur det påverkade de vanliga kvinnorna i byarna och på gårdarna. Den information vi har handlar mest om kungliga och adliga kvinnor. Deras liv har oftare dokumenterats. Det finns också en hel del att läsa om klosterlivet som förvann från den här delen av Europa."

Utställningen har lyft fram en del av det man vet om danska och svenska kvinnor från den här tiden och det berättar man på 13 rollups. Åtta av dem beskriver enskilda kvinnor, de övriga fem är mer övergripande. Vandringsutställningen kan lånas och dessutom kan man också få ett intressant föredrag. (Vi vet)
Utställningen (sex rollups) i Domkyrkoforum, Lund

Reformationen fick betydelse för bl a äktenskapet och för kvinnors ställning. T ex betonas i Luthers katekes över- och underordningen i hela samhället, så även kvinnors underordning i förhållande till män. Dessutom kan den ökade kampen mot kätteriet och den religiösa uppstramningen i samhället ha underblåst senare häxprocesser.

Vi hade ett givande möte i september med tre kvinnor från organisationen.
 


 
 





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar