fredag 25 oktober 2013

Trelleborgsbesök

Tomelilla Konsthall rekommenderade oss att kontakta Trelleborgs Museum.  Så då gjorde vi det.

Vi hade ett entusiastiskt möte med antikvarie Åsa Bill och museipedagogen Malena Nilsson-Wigström. Senare slöt sig även Jenny Isaksson med fotograf – båda från Trelleborgs Allehanda - till sällskapet. 

Trelleborgs Museum är ett kulturhistoriskt museum med stora och fina samlingar från hela Söderslätt. Även vikingaborgen Trelleborgen hör till museet.
Man driver ständigt olika utställningar, för närvarande "Stadslifv" och ”Med nya ögon – 22 tolkningar av yllebroderi”. Sistnämnda handlar om att utifrån vårt kulturarv skapa nya moderna föremål. (Egentligen i samklang med ett av syftena för FemNets kommande projekt.) En spännande – och vacker - utställning!

Utställningslokalerna är uppbokade med aktiviteter hela 2013 och 2014, vilket var ett aber för oss. Å andra sidan behövs gott om tid för att jobba med att ta fram en utställning, så kanske är det lagom med 2015 ändå? Möjligheter och vilja finns i alla fall.

Åsa Bill visade oss också museets samlingar med 65 000 föremål, varav många ”kvinnoredskap”.
Kvinnokraft.       Dubbelklicka för större bild
Bild t h: Spinnrockar
 
Bild nedan: Pigans årslön: En uppsydd dräkt.  Åsa Bill visar för Siv Heurlin.


Vi fick en hel del tips och förslag, bl a på litteratur. Lånade böcker om Trelleborg i närbelägna biblioteket. Utanför går kommunens hönor och tuppar och kacklar och gal. Så underbart idylliskt!

Museet är ett "lättsmält" sådant - kan man säga så? Vardagligt, vänligt, t o m "med glimten i ögat".

onsdag 23 oktober 2013

Pålssonhuset i Käglinge - ett av Malmös kulturarv


Pålssonhuset i Käglinge är upptaget som ett av Malmös kulturarv. Det är öppet söndagar sommartid.
Det är en gammal gård, med bondehistoria från enskiftestiden på 1800-talet. Ägare: Gustaf Pålsson (1897 - 1987), kommunalman, fjärdingsman och hembygdsvårdare. Numera är gården helt restaurerad och renoverad, helt av ideella krafter. Trädgården är en liten oas.

Inomhus finns utställning med en massa gamla verktyg och attiraljer, i huvudsak mansverktyg, men här finns också - bl a - en vrå med "kvinnogöra".
Något litet kvinnohistoria är bevarat genom bl a Per Ragnarssons skrifter. (Kulturpersonlighet i Oxie)

 
 

tisdag 22 oktober 2013

Byahorn och Söderslätts ängar

Tack vare Svedala Lokaltidning har vi kontaktats av personer som tipsat oss.
Det har också medfört andra ringar på vattnet...

Tack Ann-Magreth för ditt vänliga mail!
 
Vi har nu kontaktat Byahornet, tidskrift för skånsk historia och folkminnen. Det är en tidskrift sedan 1942, med f n 2 000 prenumeranter (aktningsvärt!). Vi har haft viss mailväxling med tidningens redaktör Bertil Wilhelmsson. Han lät oss "låna" en intressant artikel ur senaste numret om Torup och om kvinnorna där. Tack!

När man kör på Söderslätt till och från våra "uppdrag" så slås man av hur vackert och omväxlande Söderslätt egentligen är. Speciellt om man viker av och tar de litet mindre vägarna. Då kan man få en vision av "hur det var" "förr i tiden" på landsbygden...

Slätt efter slätt...svarta åkrar....gröna saftiga ängar...gula rapsfält... kor...får...hästar...hästgårdar...återigen betande kor.....(så idylliskt och rofyllt!)....skogsdungar.........får igen...hästar...gröna betfält...himmel som tar över där rapsfälten slutar.....sjöar, små dammar, en och annan segflytande å...och så dessa pilalléer...spridda bondgårdar...

                                                Man kan dubbelklicka på bilderna för större bild.


 
 
 









måndag 21 oktober 2013

Anna Johannaz

Besökte gårdsbutiken Anna Johannaz i Västra Kärrstorp.
Butiken är full med inredningsdetaljer, smycken, presentartiklar, olika teer m m m m. Även fårskinn - det finns egna får på gården.

Anna har hemsida, men har svårt att uppdatera och att ha butiken på webben, eftersom hon är elallergiker.
(Hur löser man sådant?)



 
 

Goda livet på landet - företagsmässa

Goda livet på landet hade företagsmässa på Lorensdal (vid Vellinge) i helgen. Fullt med folk. Men så var inte lokalen så himla stor heller :-)
Vi kommer att besöka en del av företagen på eget bevåg, senare. Om de har öppet - en del stänger ju över vintersäsongen.
Däremot arrangerar företagarnätverket något slags "julrunda" e d den 17:e november. Intressant! Få se vad det kommer att handla om.

Lorensdal ägs av två systrar. Rätt mäktig anläggning med många utrymmen (f n 17 rum), där företagare kan hyra in sig. Plats för kreativa möten!
Goda livet på landet och projektledaren Ameli Rosenqvist (t v)

Ylle & Sparris
                                             Det tidigare stallet - numera företagarlänga

lördag 19 oktober 2013

Kulturgruppen Anderslöv och "det goda livet på landet"

Besökte Kulturgruppen Anderslöv och Bygden Museet, som hade öppet hus.
Det är egentligen fantastiskt vad folk gör - ideellt - för sin bygd!

Det visade sig att de ”bor” precis bredvid Leader Söderslätts kontor.  

På hemsidan har Kulturgruppen skrivit litet om Kvinnans roll i bygden, men vi ville veta mer och framförallt: få kontakt. Pratade med en vänlig man, Gert, som bjöd in oss för ”personlig guidning” senare.
Nog lär det, enligt uppgift,  finnas en och annan historia...
Skolfröken anno dazumal
Passade samtidigt på att besöka en företagerska ”på landet”, Agneta Svanfelt, företaget Livex, i Västra Virestad. Hon har bl a en plantskola för medelhavsväxter. Vi samtalade litet och hon berättade litet av sin företagshistoria – finns även i Trelleborgs Allehanda.
Agneta tipsade om fler företagerskor på Söderslätt och nämnde också att företagsnätverket Goda livet på landet ska ha mässa på Lorensdal 19 – 20 oktober.



torsdag 17 oktober 2013

Tomelilla och Tantfullness

Tomelilla konsthall skapade 2011 en utställning med kvinnoperspektiv, Kvinnokraft. I syfte att lära av dem, så bad vi om ett möte. Det blev ett positivt, engagerande och lärorikt sådant med konstpedagogen Annika Mattsson samt Kristin Svensson, enhetschef för kultur och bibliotek.

Utställningen Kvinnokraft behandlade åren 1880 – 1960 och hade 150 kvm till sitt förfogande, med bl a 15 kvinnoskildringar. Utställningen fick många besökare, inte minst skolklasser.
Brudkista
Det framkastades förslag om att kanske ha FemNets utställning som en trestegsraket? Med olika skeden/sekel/olika skeenden?

På Österlen samverkar man när det gäller kultur – se hemsidan www.kulturhistorien.se  Något för Söderslätt, t ex, att inspireras av?
Vi besåg också Susanna Arwins roliga tantarméutställning, Tantfullness. Hon har varumärkesskyddat begreppet ”Den svenska tanten”. Utställningen pågår till 20:e oktober.

måndag 14 oktober 2013

Torups statarmuseum

Vi har besökt Torup och statarmuseet. Museet visar hur statarna bodde och det blir då rätt naturligt att hushållsarbetet och kvinnors arbete kommer i förgrunden: tvätt, mjölkning, matlagning, bak, barnomsorg, m m.

Kvinnornas lott var i huvudsak mjölkningen. Tolv till tjugo kor som måste tas om hand tre gånger om dan. Det var svårt att hinna med det egna hushållet.  
En präst, som inte gillade statarsystemet, kritiserade en platsannons, där det stod: ”Statdräng, hvars hustru är villig biträda vid mjölkning, får plats.” Enligt honom borde det stå: ”Statdräng, hvars hustru är villig att vanvårda sitt hem och till underpris släpa ut sig i förtid, får plats.”

Vi hade stämt möte med en trevlig representant för Lokaltidningen, Svedala, Britta Abotsi.
Och här är artikeln.


Litteraturstudier och bibliotek

Det blir mycket litteraturstudier: hembygdsföreningars årsböcker, kvinnohistorisk litteratur, en och annan biografi. Vi har besökt Söderslätts olika bibliotek och lånat hem matierial och vi har bläddrat i skrifter i bibliotekens lokala samlingar....

Vi kan fortfarande konstatera att det skrivs mer om män och mäns gärningar än om kvinnor. Ofta nämns kvinnonamn, men då i egenskap av en mans hustru eller hans dotter. Ibland kan överskriften markera att nu handlar det om ett kvinnoöde - men likväl pratas det mer om kvinnans man och hans görande och låtande.

Vid samtal med två hembygdsföreningar/byalag, så håller de med om att kvinnor är undanskymda och föreningarna lovar att de ska bättra sig! :-)  Få se! 

Samtidigt verkar föreningar bli tagna på sängen. Frågan har tidigare saknat tyngd...



fredag 11 oktober 2013

Kvinnor i Svenska Kyrkan

Kvinnor i Svenska Kyrkan visar en vandringsutställning, Kvinnor i förändringens tid, som de tagit fram i nära samverkan med i huvudsak Evangelische Frauen in Mitteldeutschland.

Utställningen berättar om hur kvinnor drabbades av reformationen: "Hur upplevde kvinnor i våra trakter reformationen som påverkade livet i Danmark och Sverige under 1500- och 1600-talet? Vi vet itne så mycket och framför altl vet vi inte så mycket om hur det påverkade de vanliga kvinnorna i byarna och på gårdarna. Den information vi har handlar mest om kungliga och adliga kvinnor. Deras liv har oftare dokumenterats. Det finns också en hel del att läsa om klosterlivet som förvann från den här delen av Europa."

Utställningen har lyft fram en del av det man vet om danska och svenska kvinnor från den här tiden och det berättar man på 13 rollups. Åtta av dem beskriver enskilda kvinnor, de övriga fem är mer övergripande. Vandringsutställningen kan lånas och dessutom kan man också få ett intressant föredrag. (Vi vet)
Utställningen (sex rollups) i Domkyrkoforum, Lund

Reformationen fick betydelse för bl a äktenskapet och för kvinnors ställning. T ex betonas i Luthers katekes över- och underordningen i hela samhället, så även kvinnors underordning i förhållande till män. Dessutom kan den ökade kampen mot kätteriet och den religiösa uppstramningen i samhället ha underblåst senare häxprocesser.

Vi hade ett givande möte i september med tre kvinnor från organisationen.
 


 
 





 

tisdag 1 oktober 2013

Kulturhistoria: Kvarndala och Wowragården

Vi har besökt Kvarndala Kulturhistoriska Förening, hembygdsgården i västra Klagstorp. Den innehåller ett komplett lantbrukarhem från 1940 – 1950-talet och diverse förråd med en mängd gamla föremål, redskap, kläder, tyger, böcker m m. I en annan länga finns en gammal genuin inredning från Järn-Olofs affär, som tidigare låg på Järn-Olofs väg i Klagshamn (På samma gata bode även författaren Mary Andersson ett tag). Ett stort lokalt bildkartotek finns också i sistnämnda länga.
Inför kafferepet: Gamla kaffekvarnar m m

Vi har besökt gården vid två loppis-tillfällen och det har varit många besökare båda gångerna.

Kvarndala Kulturhistoriska Förening har tidigare (2009 – 2012) erhållit Leaderstöd för ett kulturarvsprojekt. Se rapport
Nytt pågående Leaderprojekt är arbete i syfte att ta hand om, renovera och bevara den gamla trädgården - i gammal stil. 

Trädgården omformas till gammal stil
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Wowragården i Södra Sallerup ägs av Malmö Stad och sorterar under Malmö Museum. Det är en korsvirkesgård från 1600-talet och innehåller ”bondens och torparens alla redskap från självhushållningens tid. Samlingen innehåller föremål med anknytning till skånsk matberedning som ostformar, ölstånkor, slaktbänkar och gåsabänkar.”

Så synd att den inte är till för allmänna visningar, enbart pedagogvisningar för skolklasser! Annars tar man 1 000 kr för visning, fick vi erfara. Vi gjorde dock ett besök på gården en regnig dag och kikade in genom fönstren.
Det finns en biodling (bikupor) på gården - men vem sköter dessa?
(En rapport påvisar behovet av/bristen på fler biodlare, särskilt kvinnor)