söndag 21 juni 2015

Keramiker, klädskapare, Greta och Margareta

Den 8:e juni gjorde vi vår sista ”I kvinnospår på Söderslätt.” Vi var två billaster som drog iväg.

Vi åkte förbi Oxie, som vi visserligen besökt tidigare, men nu hade vi delvis nya deltagare med oss, så vi informerade om ”sevärdheterna” på orten. (Hinduiskt tempel, Kungshögarna, Malmös äldsta kyrka, Tycho-Brahe-observatoriet, Lilly Dufberg, Galgebacken, Pålssonhuset, m m)

Vi besåg Skabersjö slott, där grevinnan Greta Thott bott en tid. Gretas far drev en sommarrestaurang på Bökebergsslätt. I restauranglivet träffade hon greve Stig Thott, som dock var gift. Efter flera år så kunde de äntligen gifta sig med varandra, men Greta blev snabbt änka, greven dog i en flygolycka…Efter en tid träffade hon skalden Hjalmar Gullberg, de trolovade sig och han inspirerades av Greta i sina diktning, bland annat i ”Ögon, läppar”…



Vi stannade vid ”Hos mig” i Skabersjö och Siv berättade om Lena Forén-Naranjo, som hon tidigare besökt och intervjuat.

Nästa stopp var hos Helena Andersson, Helena av Hyltarp, keramiker.
Vi välkomnades in i den kombinerade butiken/verkstaden på gården där Helena bor i utkanten av Svedala och Helena berättade om sin verksamhet. Hon skapar småskalig produktion av framförallt bruksgods med visionen: en vackrare vardag. Hennes drejade bruksföremål är gärna av stengodslera, till exempel från Fyledalen på Österlen, men hon gjuter även bruksgods i stengodsgjutlera.
Hon inspireras gärna av äldre föremål och miljöer, med en förkärlek för det romantiska och hittar ofta idéer bland ärvda eller fyndade äldre ting som mormors gamla dukar och porslin. Hon avser att ge sina bruksföremål namn efter kvinnor i släkten, med en kort berättelse som kunden kan få med sig. Intressant!



Sen gick färden till Helen Persson, klädskapare på Fillefin, också hon boende på en gård i (andra) utkanten av Svedala. Helen maskinstickar sin klädkollektion av 100 % lingarn, men syr också plagg i fleece och andra material. Hon är mån om det hållbara och ekologiska. Rena linjer ska det vara och gärna en lekfull touch! Våra medresenärer mannekängade och inhandlade.



Vi körde genom Svedala samhälle, där många företagsamma kvinnor verkat. Kvinnor inom textil, konditori, som fotografer.... På Storgatan bodde bl a Maria Andersson, en stark och målmedveten kvinna som gjorde en klassresa vid sekelskiftet.

Därpå blev det Lindholmens borg, där drottning Margareta huserat en kort tid. Under 1300-talet spelade platsen en stor roll. Det pågick stridigheter i trakten och drottning Margareta kastade kung Albrekt av Mecklenburg i borgens fängelsehåla.  Ännu under 1500-talet var Lindholmen förvaltningscentrum i Skåne, men sen föll borgen i ruiner och nuförtiden är det inte mycket man ser av den forna ståten.
Vi gick i kohagen och kände historiens vingslag.

I drottning Margarets trädgård

torsdag 11 juni 2015

FemNet sätter kvinnor på kartan!

Vi har gjort ytterligare en resa i kvinnospår på Söderslätt: Svedala, Skabersjö och Lindholmen - mer om det senare.

Först publicering av vår kvinnokarta Söderslätt. Finns mer beskrivning, som fil på vår hemsida: www.femnet.se


Kvinnokarta Söderslätt
(Klicka för större bild)






Hos Helena af Hyltarp
Hos Fillefin