torsdag 24 september 2015

Söderslätt: Museer och liknande - med kvinnospår

I Johannamuseet i Skurup visas åldriga köksredskap, redskap för bak och tvätt, flick- och pojkleksaker, frisörredskap, m m.
Hemsida: http://www.johannamuseet.se


Pålssonhuset, Käglinge
Pålssonhuset i Käglinge är en hembygdsgård med anor från tidigt 1800-tal och är numera ett av Malmös skyddade kulturarv. På gården visas nu gamla bruksföremål och bonderedskap.  En särskild hörna finns för ”kvinnogöra” med skätteträ, häckla, toskel, vingepingar, mangletöj, med mera.
 Hemsidahttp://www.kaglinge.com/?page_id=47

Kvarndala Kulturhistoriska Förening, Västra Klagstorp. Hembygdsgård.  Gården testamenterades till föreningen år 2000. Det är ett komplett lantbrukarhem från 1940-1950-talen. I en länga finns ett unikt bildarkiv från bygdens tre byar och en del gamla föremål. I denna byggnad finns även Järn-Olofs affär från Klagshamn med den gamla genuina inredningen. Evenemang som loppmarknad, kaffeservering, föredrag, avlöser varandra.
Wowragården
Wowragården. I södra Sallerup finns en korsvirkesgård med anor från 1600-talet. Konstantin von Wowern ägde gården i slutet av 1800-talet, numera tillhör gården Malmö Museum. Där finns en stor samling av bondens och torparens alla redskap från självhushållningens tid (inkluderande kvinnors redskap). På gården finns även en liten biodling.

Kulturgruppen Anderslöv och Bygden Museet, Anderslöv
Enligt hemsidan www.kulturenanderslov.se är gruppens ändamål ”att gemensamt tillvarata föremål, handlingar, litteratur, musik, teckningar, konst och fotografier samt i övrigt anteckna det som har anslutning till kulturell verksamhet i Anderslöv och Bygden däromkring.”

I fastigheten, där för övrigt även Leader Söderslätt huserar, finns arrangerat en liten skolsal med skolfröken från ”förr i tiden”, där finns exempel på en läkarmottagning med sköterska, gammal sybehörsaffär, brudkista, gamla flick- och pojkleksaker, med mera.

Skånska Lantbruksmuseet i Alnarp (Litet utanför Söderslätt, men ändå...)
Museet visar lantbrukets utveckling från 1700-talet och framåt. Det är en ideell förening som sköter museet. Tidigare dominerades utställningen av männens redskap, männens arbete på lantbruket, man visade filmer av hur män tröskade och skördade m m. Så började styrelsen fundera över kvinnors arbete. Vad och hur gjorde kvinnorna? Tog man kvinnors arbete inom hushållet för givet? Var kvinnors arbete inte värt att dokumenteras?  
Tvättbrädor, Alnarp
Resultatet blev att nu lyfter museet fram kvinnohistorien i ett av utställningsrummen, ”Från jord till bord”. Där visas lantbrukarhustruns hushållsredskap och liknande, forna tiders handredskap, konserveringsmaskiner, tvättbrädor. En brännvinspump, en handmangel i trä, en mjölkhämtare med mera.
Hemsida: http://www-museum.slu.se/gem/default.aspx?p=12

Falsterbo museum
Museet består av en fyrlängad gård. Här finns stenåldersfynd, en medeltidsavdelning, minnen från sillatiden, jordbruks- och lantbruksföremål, utställning med fåglar och smådjur, med mera – allt med lokal anknytning. I en länga finns bland annat skolsal och diversehandel och en fotoateljé med Matilda Månsson.

Hemsidan: www.kulturbron.com/falsterbomuseum.htm eller falsterbomuseum.se

Bara härads hembygdsförening i Gamla prästgården i Arlöv
Bara härads hembygdsförening, museet. Museet finns i Burlövs gamla prästgård från 1772, i Burlövs kyrkby. Här finns en bostadsmiljö från sent 1800-tal, indelad i olika tidstypiska rum, t ex prästens rum, pigkammaren, Margaretarummet, stuan, m m
Fotevikens vikingamuseum och Trelleborgen

Trelleborgs Museum. Enligt hemsidan är Trelleborgs Museum är ett kulturhistoriskt museum med sin bas i stora och fina samlingar från hela Söderslätt…… ”Här visas både stadens historia och olika tillfälliga utställningar, varav mycket konst och konsthantverk. I BIAN pågår det film non-stop och butiken är en riktig godbit för sak-letare. Även kaffet har fått mycket beröm och kakorna är inte sämre de!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar